De toekomst van digitale televisie via het internet en IPTV

De Toekomst van IPTV

In de afgelopen jaren heeft het gebruik van digitale televisie via het internet enorm toegenomen. Dit is mede te danken aan de ontwikkeling van breedbandinternet en de beschikbaarheid van verschillende streamingdiensten. In deze blogpost zullen wij het hebben over de voordelen, waarom het steeds populairder wordt en statistieken van digitale televisie kijkers.

Wat is digitale televisie via het internet?

Digitale televisie via het internet ook wel IPTV (Internet Protocol Television) is een manier van televisiekijken waarbij het signaal via het internet wordt verstuurd. Hierbij kan de kijker gebruik maken van interactieve mogelijkheden als het pauzeren of terugspoelen van zenders, een tv-gids (EPG) en VOD (video on demand) diensten. Zie: Wat is IPTV?

Waarom is het gebruik van IPTV steeds populairder?

Dankzij de vooruitgang van technologieën en de groeiende digitalisering neemt het gebruik van digitale TV kijkers toe. IPTV biedt kijkers veel meer voordelen dan kabel televisie. Hierbij moet je denken aan een betere beeldkwaliteit, een groter aanbod van zenders en de mogelijkheid om interactieve diensten te gebruiken.

Een van de belangrijkste redenen voor de toename in populaititeit van IPTV gebruikers is de beschikbaarheid van breedbandinternet. Hierdoor kunnen kijkers niet alleen genieten van live zenders maar ook van VOD content en andere streamingdiensten. Dit zorgt voor een verandering in het kijk gedrag van traditionele tv naar online content. Daarnaast zijn er ook steeds meer apparaten beschikbaar die het mogelijk maken om digitale televisie te kijken, zoals: smartphones, tablets en smart-TV’s.

Onderzoek gebruik van IPTV in Nederland

Hieronder een tabel met het aantal IPTV gebruikers in Nederland. Het jaar, het totale aantal gebruikers en het totale bedrag dat is uitgegeven in euros. De gegevens uit dit tabel zijn cijfers die bekend zijn het zou een stuk hoger kunnen liggen omdat illegaal IPTV gebruik moeilijk te meten is.

JaarAantal gebruikersUitgegeven bedrag (in euro’s)
20191.200.000€ 90 miljoen
20201.500.000€ 130 miljoen
20211.800.000€ 150 miljoen
20222.300.000€ 190 miljoen
20232.700.000€ 250 miljoen

 

Zoals je kunt zien in het bovenstaande tabel zie je een grote toename in aantal gebruikers maar het uitgegeven bedrag in verhouding minder worden. Dit omdat de IPTV abonnementsprijzen met de jaren een stuk goedkoper zijn geworden.

De voordelen van digitale televisie via het internet

IPTV is een technologie die veel meer flexibiliteit biedt dan traditionele televisie. Je kunt het kijken waar en wanneer je maar wilt zolang je maar internet hebt. Daarnaast is het aanbod van zenders en programmas veel groter dan bij traditionele (kabel) televisie. Ook is het erg populair onder Nederlanders of Belgen die in het buitenland wonen.  Daarnaast kun je met IPTV ook gebruik maken van interactieve diensten, zoals het pauzeren of terugspoelen van programma’s en video on demand-diensten.

Een ander voordeel is dat IPTV veel gebruiksvriendelijker is dan traditionele TV. Zo kun je bijvoorbeeld via de TV-gids gemakkelijk zien welke programmas er op welk moment beschikbaar zijn en heb je geen teletekst meer nodig. Hieronder 7 voordelen op een rijtje.

7 Voordelen van televisie kijken via het internet

 1. Flexibiliteit: Met IPTV kun je televisie kijken waar en wanneer je maar wilt, zolang je maar toegang hebt tot internet.

 2. Interactieve diensten: Deze technolgoei biedt kijkers toegang tot interactieve diensten zoals het pauzeren of terugspoelen van programmas en VOD diensten.

 3. Groter aanbod: Toegang tot een veel groter aanbod van zenders en programmas dan bij traditionele kabeltelevisie.

 4. Betere beeldkwaliteit: IPTV biedt meestal een betere beeldkwaliteit dan traditionele kabeltelevisie zelfs in 4K-resolutie.

 5. Gebruiksvriendelijkheid: Het is over het algemeen gemakkelijker in gebruik dan traditionele televisie. Dankzij functies zoals een elektronische programmagids (EPG) die het gemakkelijk maken om te zien op welke tijden er welke zenders beschikbaar zijn.

 6. Geschikt voor mensen die in het buitenland wonen: Het is ook populair onder mensen die in het buitenland wonen en toch toegang willen tot TV zenders uit hun thuisland.

 7. Lagere abonnementsprijzen: IPTV abonnementen zijn over het algemeen goedkoper dan traditionele kabeltelevisie abonnementen. Helemaal als je het vergelijkt in prijs en aanbod, het zender aanbod en de mogelijkheden zijn groter maar de prijs is lager.

Prijzen van IPTV abonnementen bij verschillende providers

Hieronder vindt u een tabel met de bekendste IPTV-providers in Nederland, hun pakketten en de gemiddelde prijzen per maand voor digitale televisie.

Provider TV-pakketten Gemiddelde prijs per maand
Ziggo TV Standard, TV Plus, TV Max, Movies & Series XL € 20 – € 40
KPN Basis, Plus, Premium, 4K, International, FOX Sports Eredivisie € 18 – € 74
T-Mobile Thuis, Thuis + TV, Thuis + TV + Bellen € 15 – € 45
Online.nl Internet en TV Basis, Internet en TV Extra € 23 – € 30
Tele2 TV Basis, TV Light, TV Basis & Bellen, TV Light & Bellen € 5 – € 30

Let op: De gemiddelde prijzen zijn opgemaakt op 09/03/2023 en kunnen in de toekomst verschillen per provider en per specifiek pakket.

De vereisten om IPTV te kunnen kijken

Voordat je gebruik kunt maken van digitale TV via het internet zijn er wel een aantal vereisten waaraan je moet voldoen:

 • Een stabiele en snelle internetverbinding: Om IPTV te kunnen streamen is een internetverbinding vereist met een minimale downloadsnelheid van 15 Mbps. Voor 4K content wordt zelfs 50 mbps download aanbevolen.

 • IPTV-abonnement: Om toegang te krijgen tot de content heb je natuurlijk een abonnement nodig bij een provider. Er zijn zowel betaalde als gratis IPTV diensten beschikbaar maar de kwaliteit en betrouwbaarheid kunnen verschillen.

 • Compatibele apparaten: De meeste apparaten van deze tijd zijn compatibel voor IPTV diensten. Het is mogelijk op verschillende apparaten zoals smartphone, tablet, smart-TV, STB-box

  Ook interessant: IPTV kijken via smart-TV of IPTV ontvanger?

Veel gestelde vragen

Om digitale televisie te ontvangen heb je een IPTV abonnement nodig en een apparaat dat compatibel is.

Ja dat is mogelijk, je hebt enkel een internetverbinding nodig om digitale televisie te kunnen ontvangen

Dit is afhankelijk van de IPTV provider, voor meer informatie over het aanbod kun je contact opnemen met een van de bovenstaande providers.

Ja, net als bij traditionele kabel televisie heb je een abonnement nodig om zenders te kunnen ontvangen.

Over het algemeen is dit mogelijk met digitale televisie, wel kunnen de mogelijkheden per provider verschillen.

Zorg ervoor dat je een stabiele en snelle internetverbinding hebt en verbind het apparaat met een ethernetkabel. Zie ook: De vijf meest voorkomende problemen + oplossingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *